Wenche og Robert: Turglade kjærester

To ivrige turfolk og gode sambygdinger på tur mot Rosseland. Foto: Geir Daasvatn
Vi har vært så heldige å treffe Wenche og Robert Renwick oppe i skogen på Rosseland. Det blei en hyggelig, liten prat om turglede og det flotte turterrenget det er rundt omkring i bygda vår.

Vi treffer de to ved gårdene på Rosseland, og rusler sammen noen hundre meter gjennom skogen til den nedlagte plassen Skaret. Bare murene står igjen etter de svære bygningene som var her i sin tid. Staten overtok eiendommen da de kjøpte store arealer på Evje til militærleiren som ble etablert på Evjemoen fra 1912 og framover. Vi er altså helt i utkanten av det kjempesvære skyte- og øvingsfeltet som Forsvaret fortsatt disponerer og bruker.

Wenche og Robert er ivrige turgåere, og bruker naturen rundt oss flittig. De forteller at de har gjennomført alle ti turene i Otra IL sitt Ti Toppers-opplegg de ti siste årene på rad. De har også gått alle turene i Reumatrimmen, som Setesdal Revmatikerforening så fortjenestefullt har satt opp. Reumatrimmen er et kjempefint lavterskeltilbud, i nærmiljøet.

– Vi er veldig glade i å bevege oss, forteller Wenche. Robert har litt vanskelig for å sykle, og kan ikke gå så fort lenger, på grunn av sjukdom. Så vi bruker litt tid når vi er ute, men det gjør ingenting! Tid har vi nok av. Men det MÅ være fint vær, ler hun.

Wenche er også mye ute på turer aleine, når Robert heller vil være heime i garasjen og sveise på de vakre kunstverkene han lager av smijern. For eksempel er det Robert som har levert alle de nydelige smijernshjertene som henger på lyktestolpene gjennom Evje sentrum i adventstida.

Det er så mange muligheter!

Vi lurer litt på hva de mener gjør bygda vår til så fint et turområde. De trekker da begge fram at det er så utrolig mange varianter av løyper og turer å velge mellom.

– Det er så mange og varierte muligheter, forklarer Robert. Du kan gå i kupert terreng, hvis du liker det best. Hvis du av ulike grunner heller vil gå på flat mark, er det ikke noe problem å finne. Det er lange turer, som for eksempel til Årdalsknapen, eller helt korte som en svipptur på noen få minutter til Lian oppforbi Tingbergheia. Hvis du vil kan du gå gjennom tette skogen. Hvis du heller vil ha åpent lende, er det massevis av alternativer. Du kan gå på asfalt, for eksempel den fine runden rundt Fennefoss.  Eller du kan finne de mykeste skogsløyper, eksempelvis på Runebergmoen oppe på Senum. 

Wenche og Robert er som dere skjønner veldig erfarne turgåere. De finner ofte sine egne stier og løyper. Men de framhever også den gode merkingen av mange populære turløyper. Otra IL ski merker alle sine Ti Toppers veldig bra. I tillegg er det alle de flotte turløypene som er satt opp i regi av Visit Setesdal i samarbeid med Geir Magne Feed i Otra IL m.fl. I de løypene er det greie info-tavler med kart der løypene starter, og god merking av hele løypa videre.

Vi har det utrolig trivelig, vi tre sambygdingene, ihvertfall undertegnede, mens vi sitter der ute i skogen og prater om løst og fast. Det er vår i lufta, fuglene kvitrer ivrig i trærne, vinden er ikke sjenerende kald, ja det er rett og slett godt å leve!

Stykket fortsetter under bildet

To trofaste turgåere – og kjærester. Foto: Geir Daasvatn

Robert har likevel et lite innspill til idyllen:

– Det er mest gøy med en rundtur. Fram og tilbake samme veg blir litt kjedelig!

For den som kjenner det på samme vis som Robert, er det ikke noe problem å finne løyper som «går i ring». Rundt Fennefoss har vi alt nevnt. På Evjemoen er det masse muligheter for å «gå i ring». Kvietjønnvegen på Hornnes er ei glimrende rundløype. Her også er det bare fantasien som i grunnen setter grensene for hvor du kan finne en fin tur å gå når du vil ut i frisk luft.

De to er som sagt erfarne turgåere. Et tips de nevner, er å gå turen opp til Himmelsyna fra Førevatn oppforbi Risdal i Mykland. Der kan du gå en veldig stor del av turen på fjellgrunn. Det er merket løype fra Førevatn. Kanskje et tips til en fantastisk fin tur i sommer?

Kortreist turglede og frisk luft hver dag!

Wenche og Robert er ofte på tur sammen. Men det blir litt mindre av det, nå som Robert har redusert helse og ikke orker like mye som før.

– Men jeg er ute i frisk luft hver eneste dag, forsikrer Robert høytidelig!

De to bruker skyte- og øvingsfeltet mye til småturer i det daglige. Der er det alltid nye veger og stier å gå på. Og så har de faktisk testet de 115 trappetrinnene i den største Trollbakken. Det var tøft!

Vi spør til slutt i vår lille samtale om det er noe spesielt de savner av turmuligheter i bygda. De kan ikke på sparket komme på noe spesielt. Det er jo et bra tegn. Men etter litt tankevirksomhet nevner de hensynet til rullestolbrukere. Det er ikke mange tilrettelagte løyper for de som ikke så lett kan komme seg rundt på egne bein. Kanskje noen kunne se litt å den saken, og prøve å legge til rette noen alternativer på ett eller annet vis?

Takk for praten

Det er litt redusert med den menneskelige kontakten nå om dagen. Derfor setter vi ekstra pris på at Wenche og Robert ville treffe oss for en kjapp turprat. Det var virkelig en god opplevelse, av den typen som ikke kan verdsettes i penger. Takk!

Her kan du finne masse turforslag i lokalmiljøet og litt lenger vekk

OpplevEvje sitt turregister (over 50 turforslag)

Otra IL Ti Toppers

Visit Setesdal – Turforslag i hele Setesdal

 

 

 

 

 

Wenche og Robert: Turglade kjærester

Likte du artikkelen?
Del den videre

Facebook
Twitter
Email

Siste artikler fra OpplevEvje

Ingvard Østerhus og Roy Frimanslund på jubileumsfesten 6. mars 2023. Foto.

Heider til Ingvard Østerhus

Ingvard Østerhus (89) på Evje har motteke Pensjonistforbundet sitt heidersbevis for innsatsen sin gjennom mange år i Evje og Hornnes pensjonistforening. Tildelinga fann stad då Pensjonistforeninga feira

Turforslag fra OpplevEvje

Dansarberga turløype

Dansarberga er et fjell eller en ås i Evje.  Her var det fra gammelt av en samlingsplass eller danseplass for ungdommen – Dansarberg. I dag

Bykle gamle kyrkje

Bykle gamle kyrkje er  ei av dei minste soknekyrkjene i Norge, og den mest særmerkte i Setesdal. Kyrkja skal vere bygt i 1620, og kunne

Ørnenapen

Ørnenapen er et fantastisk utsiktspunkt på Lauvdal i Bygland. Lauvdal i seg selv er en av de fineste grendene i Setesdal, og virkelig verdt et

Klepp – Gymsåna

Frå Klepp heilt sør i Evje går det fin skogsbilveg fleire kilometer innover i heia langs Gymsåna. Her er gamle fløytingsmurar, ein øydegard som kanskje

Årdalsknapen – Bygland

Det går ei populær, godt merka turløypa til Årdalsknapen, 762 moh., frå Neset Camping rett nord for Byglandsfjord. Første delen av løypa er bratt, og

Kjetevatn – Vegusdal

Kjetevatn er eit vatn på heia (315 moh.) nord for Hovlandsdalen i Vegusdal, på grensa mellom Evje og Hornnes og Birkenes.  Det går skogsbilveg (bomveg) inn til Kjetevatn og

Mest lest siste 7 dager