Mr. Evje Bowling vår første bedriftskunde!

Asbjørn Haugen. Foto: Geir Daasvatn

Evje Bowling ved innehaver Asbjørn Haugen er vår aller første bedriftskunde, med oppføring og lenke i butikkregisteret. I 27 år har Asbjørn drevet den populære bowlinghallen på Verksmoen på Evje.

Det var skikkelig moro å kikke litt på aktiviteten i bowlinghallen da vi var innom der tirsdag kveld, og veldig interessant å høre Asbjørn fortelle meir om historien bak Evje Bowling. Vi har jo lest og hørt mye om Evje Bowling i årenes løp. Men det skjer så mye i hverdagen, og årene passerer revy lynende fort. Mye av det spennende som skjer i bygda blir fort gjemt litt langt bak i hjernebarken.

Har drevet Evje Bowling som familiebedrift siden 1991

Bowlingeventyret på Evje startet i 1989, da Grimstad Bowling gikk i gang med virksomhet i hallen. Men alt i 1991 overtok Asbjørn og familien virksomheten. I hele 27 strake år deretter har Asbjørn, kona Anne Sylvi og barna drevet Evje Bowling som en familiebedrift, stort sett hver eneste dag, hele året.

– Det er en livsstil. Jeg trives godt med dette. Om dagen jobber jeg med andre ting i firmaet mitt Evje Glass Service. Så er jeg i bowlinghallen om kvelden. Det blir fort arbeidsdager på 12-15 timer. Men det er ikke spesielt tungt. Det er dette jeg liker å drive med, og det gir meg masse glede, forteller Asbjørn.

Da vi var innom i hallen, var det full fart med to kamper i den populære bedriftsserien. Setesdal Bilruter møtte laget med det litt mystiske navnet «Støttegruppa». Historien bak det laget er så spesiell, at den må vi fortelle i en egen sak litt seinere. Det andre oppgjøret var mellom Sveindal & omegn og Europris Evje. Veteranene fra Sveindal rakk akkurat å hale i land en velfortjent seier over de litt mer urutinerte og nervøse ungdommene fra Europris, før vi måtte ta kvelden. Bedriftsserien har vært arrangert hvert år siden 1991. På det meste deltok 45 lag, fordelt på fire divisjoner! Senere har interessen dalt litt. Men fortsatt, i 2018,  er 10 lag med i seriespillet.

Søsken i verdenstoppen!

Det største høydepunktet i bowlinghistorien på Evje er nok Kim Asbjørn Haugen sin World Cup-seier i 2001. Bowling er en av de største idrettene i verden, og millioner på millioner av mennesker deltar i sporten. Å hevde seg her er omtrent like vanskelig som å bli verdensmester i fotball. Kim Asbjørns prestasjon er trolig den største idrettsprestasjonen gjort av en utøver fra Evje og Hornnes noen gang. Men lillesøster Ann Louise ligger ikke langt etter! Ho blei nr. 3 i World Cup i 2005. Da var ho bare 17 år gammel! I tillegg til disse sensasjonelt gode resultatene til Kim Asbjørn og Ann Louise, har miljøet rundt Evje Bowling og Evje Bowlingklubb fostret en lang rekke andre gode bowlingspillere helt i Norgestoppen. Blant mange navn kan vi i farten nevne Linda Sofie Haugen, Arnt Christian Dovland, Jahn Kåre Haugen og Gro Anita Mykjåland som i dag er ordfører i Iveland.

Ann Louise Haugen Andersen blir hedret for sine prestasjoner i bowlingsporten under Jordbærfestivalen på Evje 18. juli 2009. Den stolte sambygdingen er daværende leder i Otra IL, Finn Bjørn Rørvik. Foto: Geir Daasvatn

Evje Open International satte Evje på kartet

Evje Open International er det kanskje mange som husker? Det var ei berømt bowlingturnering som Asbjørn og familien arrangerte i 6-7 år på 2000-tallet. Da kom noen av de beste bowlingspillerene for å spille bowling og kose seg på Evje. Plutselig var «lille» Evje midt i begivenhetenes sentrum.

– Det var ei utrolig gøy tid, minnes Asbjørn. Vi jobba dag og natt i de dagene turneringa stod på, og var heilt utkjørte etterpå. Men det var verdt alt strevet! Spesielt stor ståhei blei det rundt Skibsplast-båten, som var en ekstrapremie til den som klarte to 300-serier på rad. Til slutt, jeg tror det var etter tre års tid, var det en spiller som klarte mesterstykket og vant båten. Han skalv omtrent som et ospelauv da han skulle sende avgårde den siste avgjørende kula! Etter rundt sju år tok Norges Bowlingforbund og satte opp sin egen turnering akkurat i samme perioden som vi hadde vår på Evje. Da orka vi ikke meir, og la ned heile greia, forteller Asbjørn.

Bowlinghallen på Evje er en av de minste i landet. Men ut fra det Asbjørn forteller, skjønner vi at aktiviteten opp gjennom årene har vært mye større enn vi har trodd. På det travleste var det full fart med kamper i bedriftsserien de fleste kveldene. Om sommeren var og er det det turister som er innom hele tiden.

– Fint sommervær legger ingen demper på interessen, heller tvert i mot. Blir det for varmt, vil folk gjerne svale seg litt, og da er det helt topp å komme her i den avkjølte hallen, forklarer Asbjørn oss som ikke er så veldig bowlingkyndige.

Forsvaret var også en svær kunde i sin tid. Da bedriftsserien var på sitt aller travleste, og over 1 000 rekrutter holdt til på Evjemoen, kokte det omtrent i bowlingkjelleren.

– Vi merket det godt da Forsvaret la ned på Evjemoen, understreker Asbjørn. Men i de senere årene har vi begynt å få mange nye besøkende derfra, som for eksempel fra Evjeklinikken. Det syns vi er veldig fint.

Det er blitt sein kveld før vi kommer oss heim fra bowlinghallen. Bak oss når vi går tusler Asbjørn fortsatt rundt i hallen og sjekker at alt er OK, før han slukker lysene. Slik han har gjort de fleste kveldene i 27 år som bowlinghalldriver på Verksmoen. En institusjon på Evje. Mr. Evje Bowling.

Ønsker DU er liten presentasjon av bedriften din på OpplevEvje.no? Nå i prosjektperioden lager vi mot et beskjedent vederlag en registrering med lenke til din egen nettside, og skriver et kort stykke om virksomheten din. Om du ikke ønsker dette, lager vi uansett en oppføring av butikken din i butikkregisteret, slik at det i løpet av året kan bli mest mulig komplett. En slik registrering er GRATIS.   

Asbjørn Haugen og Leif Jørgen Versland i OpplevEvje kom fort til enighet om en avtale i bowlinghallen tirsdag kveld. Det var ikke nødvendig med penn og papir. Et ord er et ord, og tommelen opp var nok i massevis. Foto: Geir Daasvatn

 

BEDRIFTSOVERSIKTEN - Støtt det lokale næringslivet. Kjøp tjenester og produkter lokalt.

Mr. Evje Bowling vår første bedriftskunde!

Likte du artikkelen?
Del den videre

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Siste artikler fra OpplevEvje

Badebua i Dåsnes høgtidleg opna!

Med stor festivitas blei den nye badebua i småbåthamna ved utlaupet av Dåsåna i Hornnes opna søndag formiddag. Det var ein av primus motorane i

Julestemning i Ruttas Systue!

Ruth Føreland Nygård begynte som kontormedarbeider hos Kjoreskole.no 1. august. Kontoret er rett ved innkjøringen til Evje sentrum fra sør. Her trives hun veldig godt,

Turforslag fra OpplevEvje

Skardefjell

Skardefjell, på Birkeland på østsida av Otra, er en kort tur på bare noen hundre meter. Men innsatsen blir belønnet med en nydelig utsikt utover

Langs Lindåna

Heilt sør i Evje og Hornnes renn Lindåna frå Skranevatn til Otra. Det er veldig fint å kombinere ein sykkeltur langs elva med ein innlagt

Langs Håtveitåna

Håtveitåna er ei kort, lita elv mellom Kleveland og Lislevatn på heia langs Arendalsvegen.  Ho renn bratt nedover i terrenget frå Vikstølvatnet til Hovlandsåna. Det

Bykle gamle kyrkje

Bykle gamle kyrkje er  ei av dei minste soknekyrkjene i Norge, og den mest særmerkte i Setesdal. Kyrkja skal vere bygt i 1620, og kunne

Store Våkås

Store Våkås er ein liten ås på veg mot Hannåsfeltet i Hornnes. Åsen er kort og lett å gå til. Løypa er ypparleg for ein

Fånekleiva i Bygland

Fånekleiva ligg mindre enn ein halv times køyretur nordover frå Evje sentrum. På sykkel bruker du litt lenger tid, men får ei endå vakrare naturoppleving

Mest lest siste 7 dager