Kåre Østerhus: Vedhogger – og drosjesjåfør

Flere ganger i vår har jeg syklet forbi hos Kåre Østerhus i Grenjåvegen rett bak Evje sentrum. Hver gang har jeg sett ham i hagen, besluttsomt opptatt med å kløyve ved. Siste gangen jeg var forbi, svingte jeg like godt innom for å høre litt om dette ved-prosjektet.

Kåre forklarer at han har fått tømmerbilsjåføren Nils Thomas Hannaas til å levere et svært lass med bjørkestammer.

– Han kom vel med en 15 kubikkmeter tømmer eller så, og lesset pent av i hagen. Etter mine beregninger skal det bli rundt 9 mål med ved.

Sånn jeg skjønner opplegget, har Kåre litt hjelp av en kompis til å kappe bjørkestammene i høvelige kubber. Så kan han konsentrere seg om selve kløyvingen, på den elektriske kløyva, pluss selvfølgelig å få lødd opp de enorme mengdene med ved.

Drosjesjåfør

Jeg har kjent Kåre i mange år. Ikke så godt, men som en veldig trivelig drosjesjåfør i bygda. Det skal ikke stikkes under en stol at han ofte fikk meg hjem ut på natta, i en annen periode av livet.

– Jeg hadde aldri noen store problemer med passasjerene mens jeg kjørte drosje. Jeg ble aldri utsatt for noe truende, og kan sikkert telle på ei hand de få tilfellene der jeg ikke fikk betaling. Det hendte noen ganger at passasjerer hadde glemt penger, eller rett og slett var blakke. Men da kom de pent og gjorde opp for seg over helga eller når de hadde fått neste lønning! Så jeg har bare gode minner fra den jobben.

Godt gjort, sier jeg! For Kåre kjørte drosje i bygda i opp mot 40 år, helt fra 1977 til rundt 2015. Jeg kan rimeligvis ikke huske så nøye alle gangene han fikk meg trygt hjem, men vil ihvertfall her og nå takke hjertelig for den gode servicen.

En veldig hyggelig drosjesjåfør, og en glimrende vedhogger. Foto: Geir Daasvatn

På Grenjå siden 1970

Kåre er født i 1945, og er altså 75 år gammel. Han og familien flyttet inn i huset i Grenjåvegen omkring 1970. Han mener de sammen med et par andre husstander var de første til å bygge i det som er kalt Grenjå II. Grenå I kom tidligere, på 1950- og 1960-tallet. Der var det mange offiserer i Forsvaret og familiene deres som bosatte seg.

Kåre skryter veldig av nabolaget, der det er både idyllisk og stille og rolig. Det skinner igjennom at han  har trivdes godt på Grenjå og på Evje.

Tip Top

For de som husker litt tilbake, var Kåre med og dreiv Tip Top Gatekjøkken i sentrumsgata, omtrent der den nye Sentrumsgården ligger i dag. Men der toner han veldig ned sin egen innsats. Han mener det var kona Marit som var sjefen, mens han bare var løpegutt. Gatekjøkkenet solgte de rundt år 2000. Evje sentrum har utviklet seg enormt siden den gang. Men Tip Top-navnet lever videre, nå som en del av «Pernille-konsernet».

Det er dessverre ikke så mye jeg klarer å huske lenger, etter en slik kjapp prat over gjerdet. Men det var veldig trivelig å få slått av et par ord med den flotte mannen Kåre Helge Østerhus, en god sambygding som har vært et kjent innslag i bygdebildet så lenge jeg har bodd i Evje og Hornnes.

Lykke til med innspurten i vedprosjektet, Kåre!

 

Kåre Østerhus: Vedhogger – og drosjesjåfør

Likte du artikkelen?
Del den videre

Facebook
Twitter
Email

Siste artikler fra OpplevEvje

Ingvard Østerhus og Roy Frimanslund på jubileumsfesten 6. mars 2023. Foto.

Heider til Ingvard Østerhus

Ingvard Østerhus (89) på Evje har motteke Pensjonistforbundet sitt heidersbevis for innsatsen sin gjennom mange år i Evje og Hornnes pensjonistforening. Tildelinga fann stad då Pensjonistforeninga feira

Turforslag fra OpplevEvje

Skogsbilvegen Klepp – Bjorå

Skogsbilvegen mellom Klepp og Bjorå i Evje blei bygd sist på 1960-talet. Han går frå Klepp nordover langs austsida av Otra forbi Landsverkkilen til Bjorå. Lengda er rundt 3,85 km. Det

Kjuklingheia – Høgås

Kjuklingheia er ein ås mellom søre enden av Lisle Stangevatn og Store Stangevatn, på heia rett aust for Høgås skianlegg mellom Flatebygd og Gautestad i Evje. Det er merka sommarløype til toppen frå Høgås skianlegg. Det

Gruvearbeidarvegen

Gruvearbeidarvegen er den vegen arbeidarane ved Flåt nikkelgruve brukte å gå for å kome frå bustadane sine i Ånelandsbygda, Åneland og Haugen, til arbeidsplassane sine ved gruva.

Stafossvegen – Årekleppvatnet

Stafossvegen går nordover i heia frå Tveit i Flatebygd til Pottetjønn. Frå enden av vegen går privat traktorveg vidare til det idylliske Årekleppvatnet. Då er

Hisdalsheii – Hornnes

Hisdalsheii er eit fjell (485 moh.) rett sør for Bjørndalsvatnet og vest for Kosvatn heilt vest i Evje og Hornnes. Hisdalsheii var ein av toppane

Mest lest siste 7 dager